Rach 2 Cadogan HallDrop ShadowSIMONCALLAGHANpianist

Biography

Steinway-artiest Simon Callaghan treedt over de hele wereld op als solist en kamermusicus. Recente concertreizen voerden hem naar Japan, Maleisië, Thailand, Hong Kong, door heel Europa, en tweemaal naar het Banff Centre in Canada. Hij trad op in alle grote concertzalen in Groot-Brittannië, waaronder de Wigmore Hall en de Royal Festival Hall in Londen, de Bridgewater Hall en de Stoller Hall in Manchester, de Birmingham Symphony Hall, de Liverpool Philharmonic Hall en St David’s Hall in Cardiff.

Simons belangstelling voor zelden gespeelde werken leidde tot uitnodigingen om concerten uit te voeren van Françaix en Tippett, en om de eerste uitvoering in Groot-Brittannië sinds 1946 te geven van het derde pianoconcert van Medtner. In 2018 zal hij dit werk opnieuw uitvoeren. Zijn snelgroeiende discografie omvat solowerken van Sterndale Bennett, Parry en Sacheverell Coke, kamermuziek van Brahms, Schumann en Chopin, en twee cd’s met werken van Delius (op cd-label Somm), met zijn Parnassius Duo-partner Hiro Takenouchi. In 2017 bracht hij in de veelgeprezen serie Romantische Pianoconcerten zijn debuut-cd voor Hyperion uit: de eerste opnamen van de concerten van Roger Sacheverell Coke, met het BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Martyn Brabbins. De cd bereikte de derde plaats in de specialist classical charts en de top-tien van Classic FM, en werd in de pers enthousiast ontvangen.

Callaghan was te gast bij festivals in Highgate, Husum en Whittington, en bij het Kamermuziekfestival in Cervo, waarvan de Nederlandse cellist Karel Bredenhorst artistiek leider is. Hij trad veelvuldig op voor de BBC op radio en televisie. Als kamermusicus werkte hij samen met Ning Feng, Jack Liebeck, Giovanni Guzzo, Tim Hugh, Thomas Gould, Raphael Wallfisch en de acteurs Timothy en Samuel West en Prunella Scales. Zijn uitgebreide repertoire omvat volledige cycli van kamermuziekwerken van Beethoven en Brahms, en als artist in residence in St John’s Smith Square in Londen gaf hij drie aan het pianokwartet gewijde concerten. Hedendaagse muziek is vertegenwoordigd met werken van o.a. Joseph Phibbs, Julian Anderson en Kenneth Hesketh, en op uitnodiging van het Royal College of Music speelde hij ‘Dérive II’ van Boulez in de serie ‘Variable Geometry’. Zijn wereldpremière-opname van ‘Allusions’ van Paul Patterson voor twee violen en piano (met Midori Komachi en Sophie Rosa) werd uitgebracht in 2017.

In 2018 brengt Simon twee nieuwe cd’s uit op Hyperion, keert hij terug naar festival ‘Raritäten der Klaviermusik’ in Husum in Noord-Duitsland, presenteert hij in Londen een serie met kamermuziek van Schubert en voert hij op het Americana Festival in St John’s Smith Square een programma uit van Amerikaanse muziek voor twee piano’s, waaronder de Europese première van de Toccata Concertante van Irvin Fine. Verder heeft hij bij Lyrita Recordings getekend voor drie cd’s, op te nemen in 2018, met Raphael en Simon Wallfisch, Hiro Takenouchi en anderen.

Simon beschouwt lesgeven als een belangrijk onderdeel van zijn werk. Dit seizoen geeft hij masterclasses, leidt hij een cursus voor Benslow Music en zet hij zijn werk voort als hoofd van de pianoafdeling van de Ingenium Academy in Winchester. Daarnaast is hij Muzikaal Directeur van de Conway Hall in Londen, waar hij verantwoordelijk is voor de langstlopende kamermuziekserie van Europa. Ook doet hij promotieonderzoek aan het Royal Northern College of Music te Manchester, met als doel om het oeuvre van Roger Sacheverell Coke te ontsluiten voor het publieke domein.